Ingredience:

  • 1400 g mletého hovězího
  • 450 g mletého vepřového
  • 500 g povoleného másla
  • 40 ml jemné whisky např. Jack Daniels
  • 1 jemně nakrájená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce Worcesterské omáčky
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • Sůl, pepř a pálivé papriky
  • Nasekaná čerstvá petržel
  • 6 – 10 housek

Postup přípravy:

Rozpalte svůj zahradní gril a připravte si masovou směs. Budete potřebovat velkou misku na promíchání ingrediencí a to bude vše. Nejšikovnějším nástrojem jsou vaše ruce. Nebojte se tedy umazat. Směs tak daleko lépe propracujete.
V připravené misce smíchejte postupně maso s na jemno nakrájenou cibulí, protlačeným česnekem (nejlépe český česnek, který je vydatnější a výraznější), vaší whisky, hořčicí, omáčkou worcestr, kořením a částí připraveného másla (volte nejméně s obsahem tuku 82 %).
Pro ještě lepší chuť mějte maso v chladnu (pozor ne mražené). Během promíchávání je také vhodné ponechat v masové směsi drobné kousíčky másla, které vytvoří správnou šťavnatou chuť masa během pečení. Pokuste se je tedy neutřít do jemna, byla by to škoda. Během promíchávání zapojujte hodně své prsty. Pokud jste zvolili správnou teplotu masa, budou po vytažení ze směsi trochu zkřehlé chladem.

Porcování masové směsi na gril:

Připravenou směs rozdělte dle velikosti housek na 6 – 10 kuliček masa. Fajnšmekři doporučují použít lžíci na zmrzlinu, která pomůže k dosažení stejných porcí. Z kuliček následně vypracujte masové placky. Čím tenčí, tím rovnoměrněji propečené budou. Můžete si pomoci také upravenou konzervou po ovoci, s kterou můžete i rovnou vykrajovat z rozválené placky masa stejné oválné kousky. Jednotlivé kousky masa můžete prokládat potravinářskou folií nebo kousky pečicího papíru. Předejdete tak nechtěnému slepení.

Grilování masa

Pro získání optimálně propečeného masa, pečte zhruba 4 – 5 minut každou stranu. Těsně před dopečením je vhodné důkladně maso potřít péřovou nebo silikonovou mašlovačkou a nanést připravenou grilovací omáčku společně s položením kousků zbylého másla na horní stranu masa. Nezapomeňte, že řežavé uhlíky syčící pod odkapávajícím olejem mohou být sice rajskou hudbou pro uši všech jedlíků, ale zároveň zdrojem vzniku rakoviny kvůli vypalujícímu se oleji, který stoupá zpět do masa. S tímto nešvarem si skvěle poradí grily Outdoochef.

správný výběr masa je základ...

Současně si můžete připravit i housky, které potřeme rozpuštěným máslem a položíme je vnitřní stranou směrem dolů. Dosáhnete tak zlatavého vzhledu a dokonale křupavé chuti. Hamburgery podávejte přímo z grilu servírované s vaší oblíbenou zeleninovou směsí a barbecue omáčkami.

... a pak už je to radost...

 

Přejeme vám dobrou chuť a nezapomeňte si přečíst také článek: Jak grilovat zdravě